Precies 7 jaar geleden rondde ik mijn MA-thesis af: ‘Urgent Urbanism: Practice and methods for urbanism facing crises’. Een onderzoek naar het instrumentarium en praktijk van stedenbouw bij het aangaan van crisissituaties, als zijnde ontwerpopgaven. Ik verdiepte mij in de vluchtelingencrisis van 2015 en tijdelijke vormen van stedenbouw. Op het grensvlak met de discours van social design en design thinking vond ik nieuw instrumentarium waarin de kracht van verbeelding en conversation pieces een grote rol speelden. De actuele vluchtelingencrisis en in bredere zin de migratie- en huisvestingsproblematiek zijn onderwerpen die mij raken. Dat komt voor een deel voort uit mijn achtergrond als kind van uit Nederlands-Indië gerepatrieerde ouders. Maar ook omdat ik geloof in een rechtvaardig gedeelde samenleving met ruimte voor ontheemden, waarvoor we samen aan de lat staan.
Inmiddels werk ik vanuit Urben aan deze opgave waar mijn hart ligt, voor het COA: ruimtelijk vooronderzoek naar potentiële opvanglocaties én oplossingen ontwikkelen voor het verkrijgen van draagvlak. Met ruimte en begrip voor zorgen en misvattingen enerzijds en het eerlijke, échte verhaal anderzijds.
In afstemming met gemeenten en provincies werk ik voor het COA aan verkenningen voor duurzame opvanglocaties door heel het land. Hoewel een opvang sober en doelmatig moet zijn wil COA prettige woon- en leefmilieus creëren met een meerwaarde voor de omgeving. Zo zoeken we naast goede inpassingsmogelijkheden naar kansen waarmee een beoogd opvangconcept bijv. voorzieningen kan delen met de omgeving. Dit versterkt de mate van mee kunnen doen, en bevordert daarmee integratie. Soms kan dat door initiatieven vanuit de samenleving via een placemaking-strategie de ruimte te geven en te faciliteren. Om die meerwaarde te laten zien zetten we al vroeg in het proces verbeeldingskracht in, met vergezichten en perspectief. Zo krijgt een voorgenomen opvangconcept voor het eerst ‘een gezicht’ voor inwoners, colleges en gemeenteraden. De vorm waarin dit samenkomt: het samen (door)ontwikkelde ‘inspiratiedocument’ ondersteunt via het maak- en co-creatieproces de start- en initiatieffase van een mogelijke locatie-ontwikkeling.
Geef een reactie